35 - CHINA GREEN YUNNAN - herbata zielona - 50g
Wysyłka w 24h
Darmowa dostawa od 49 zł
Co wyróżnia herbatę China Green Yunnan?
„Na południe od chmur”, czyli w prowincji Yunnan uprawia się od setek lat różne odmiany herbaty. Miejsce jest wyjątkowe – prowincja została włączona do Chin jako ostatnia. Sami mieszkańcy Państwa Środka mówią o niej jako o „egzotycznej”. I to tu, wśród dziewiczej przyrody, w wysokich górach przy granicy z Wietnamem, Birmą i Laosem, przygotowano pierwszą herbatę na świecie. Do dzisiaj kierownicy plantacji przykładają absolutną staranność, by to, co trafia z Yunnan do filiżanek na całym świecie, było naparem najwyższej jakości. Taka właśnie jest zielona klasyczna China Green Yunnan.
Krzewy herbaciane tej odmiany charakteryzują się szerokimi i mięsistymi liśćmi o połyskującej powierzchni. Sam susz wygląda wyjątkowo pięknie i gustownie. Jak na wyjątkową herbatę przystało, znajdziemy w nim też srebrne tipsy. Gwarantują słoneczny napar o wyjątkowym smaku. Jest on dość delikatny, świeży i subtelny, wyczuwalne są nuty owoców egzotycznych. Im dłużej herbata jest parzona – tym większą zaskakuje mocą. W przypadku tej odmiany warto przestrzegać czasu przygotowania – w pewnym momencie China Green Yunnan staje się dość gorzka i cierpka.
Chiny to największy producent, a zarazem konsument zielonej herbaty. Mieszkańcy Państwa Środka doceniają jej bogactwo witamin A, B, B2, C, E, K oraz minerałów (żelazo, sód, wapń, potas). Dzięki antyoksydantom, napar może mieć zastosowanie w profilaktyce antynowotworowej – dodatkowo aktywizuje działanie mózgu, usuwa zmęczenie, koi ból głowy, obniża ciśnienie, reguluje procesy trawienne, a regularnie pity wzmacnia serce oraz oczyszcza organizm z toksyn.
Herbata zielona klasyczna China Green Yunnan daje mnóstwo energii i pobudza do aktywności. Świetnie sprawdzi się jako dobre, smaczne rozpoczęcie dnia.
• kraj pochodzenia: Chiny
Cena za 1 kg
298,00 zł
Składniki
herbata zielona 100%
Wartość odżywcza w 100 g
---Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 80°C (czyli ok. 5 minut po zagotowaniu). Parzymy ok. 1-3 minuty, w zależności jak mocny napar preferujemy, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!