49 - LACERTO - herbata zielona - 100g
Wysyłka w 24h
Darmowa dostawa od 49 zł
Co wyróżnia herbatę Lacerto?
Przekonać kogoś, kto cierpi na lęk przed jaszczurkami, że to niewinne i inteligentne zwierzęta – będzie pewnie dość trudno. Ale jeśli zaproponujemy herbatę zieloną z dodatkami Lacerto (w języku esperanto lacerto oznacza właśnie „jaszczurkę”), być może będzie trochę prościej.
W kulturze Chin tak samo jak zielona sencha, jaszczurka (a raczej smok będący jej chińskim odpowiednikiem) jest bardzo, bardzo istotna. Utożsamia radość, szczęście, bogactwo i dostatek. Smok w odcieniu zieleni odpowiada za zdrowie – „zielony smok” w kompozycji Lacerto ma podobne działanie. Sencha to prawdziwe bogactwo przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Herbata zielona z dodatkami Lacerto opóźnia procesy starzenia się, poprawia samopoczucie, nastrój, usprawnia działanie przemiany materii, pracę mózgu oraz układu krwionośnego.
Co nasz lacerto kryje jeszcze pod swoim ogonem? Skórka z cytryny, którą odnajdziemy w kompozycji, ma niemal od 5 do 10 razy więcej witaminy C niż miąższ owoców. Trawa cytrynowa w herbacie zielonej z dodatkami Lacerto działa relaksująco, poprawia koncentrację, ogranicza pocenie i przyśpiesza przemianę materii. Jest to doskonała alternatywa dla osób, które lubią orzeźwiający aromat cytryny i jednocześnie nie tolerują kwaśnego smaku. Imbiru jako zdrowotnego składnika przedstawiać nie trzeba – działa rozgrzewająco i doskonale wspomaga metabolizm.
Herbata zielona z dodatkami Lacerto rewelacyjnie gasi pragnienie – warto spróbować jej w wersji „na ciepło”. Napar świetnie sprawdzi się też z kostkami lodu czy odrobiną mrożonych owoców, w wersji ice tea.
• kraj pochodzenia: Chiny
Cena za 1 kg
149,00 zł
Składniki
herbata zielona Sencha, skórka cytrynowa suszona, imbir, trawa cytrynowa, aromaty
Wartość odżywcza w 100 g
wartość energetyczna 25,0 kJ / 6,0 kcal, tłuszcz 0,0 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g), węglowodany 1,3 g (w tym cukry 1,1 g), błonnik 0,0 g, białko 0,0 g, sól 0,0 g, sód 0,0 g
Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 80°C (czyli ok. 5 minut po zagotowaniu). Parzymy ok. 1-3 minuty, w zależności jak mocny napar preferujemy, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!