Klitoria ternateńska Blue Butterfly - 25 g

18,90 zł

Wysyłka w 24h

Darmowa dostawa od 49 zł

Wsparcie dla ciała i umysłu.  I ten przyciągający kolor...

• opakowanie zawiera 100% suszone kwiaty klitorii ternateńskiej
Ilość suszu
1-1,5 łyżeczki / 200 ml
Temperatura wody
90-95°C
Czas parzenia
5-10 min
Pora dnia
dzień i noc

Dlaczego warto sięgnąć po Klitorię Ternateńską?


Klitoria ternateńska, zwana również niebieskim kwiatem, jest rośliną rosnącą w klimacie tropikalnym. Jest od wieków wykorzystywana we wschodniej medycynie naturalnej. Jednak najbardziej znana jest za sprawą niezwykle pięknej mocy barwienia. Po zaparzeniu jej napar ma piękny niebieski kolor. Za walorami wizualnymi kryje się szereg prozdrowotnych właściwości. Kwiat klitorii ma działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe , przeciwbakteryjne, moczopędne, przeciwcukrzycowe i przeciwbólowe. Oprócz tego usprawnia pracę mózgu, ma działanie uspokajające i relaksujące oraz łagodzi zmęczenie. Blue butterfly wykazuje również lekkie działanie przeciwdepresyjne i przeciwlękowe. Dodatkowo poprawia odporność, pomaga w problemach z trawieniem i przy oczyszczaniu organizmu z toksyn. Niebieski kolor nadają kwiatom związki antocyjanów, które wpływają pozytywnie na oczy, skórę i włosy. Naparu można również używać w celu naturalnego barwienia potraw takich jak wypieki, ryż itd. Dodatkowo poleca się go dodawać do innych napojów w celu nadania im niezwykłej szafirowej barwy. Pod wpływem kontaktu z cytrusami, kolor zmienia się na fioletowy. Taki barwnik idealnie nada się na koktajlowe imprezy. Napar z niebieskich kwiatów na ziołowy aromat i smak. Blue butterfly pea tea można parzyć zarówno samodzielnie, jak i w połączeniu z innymi ziołami czy też ulubioną herbatą.

• kraj pochodzenia: Chiny

Cena za 1 kg

1036 zł

Składniki

blue butterfly 100%

Zalecany sposób parzenia

Wsypujemy 1-1,5 łyżeczki suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 90-95°C (czyli ok. 2 minuty po zagotowaniu). Parzymy ok. 5-10 minut, w zależności jak mocny napar preferujemy, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!

Polecamy również

Jaśmin - 20 g

Suszony kwiat jaśminu

Mięta - 50 g

Suszone liście mięty

54 - ADRIA - herbata turkusowa - 50g

Herbata oolong z cytryną, kwiatem klitorii ternateńskiej, bławatkiem niebieskim i bławatkiem różowym

Filtry papierowe XS - 100 sztuk

Wygodne torebki do parzenia herbaty w sam raz na jeden kubek