Uspokojenie i dobry sen. Jeśli tego Wam potrzeba to dobrze trafiliście.
• opakowanie zawiera 100% suszone liście melisy
Ilość suszu
1-1,5 łyżeczki / 200 ml
Temperatura wody
90-95°C
Czas parzenia
5-10 min
Pora dnia
dzień i noc
Dlaczego warto sięgnąć po Melisę?
Melisa dzięki swoim uspokajającym właściwościom jest jednym z najbardziej znanych ziół na stres. Chętnie wykorzystuje się ją w przemyśle farmaceutycznym i kosmetologicznym. Zawarty w niej olejek eteryczny łagodzi objawy pobudzenia nerwowego, nerwicy, stanów lękowych i innych tego typu zaburzeń. Dzięki kojącym właściwościom stosowana jest również w walce z bezsennością. Pomaga zasnąć i działa regenerująco na system nerwowy człowieka. Mało kto wie, że napar z liści melisy pomaga również w walce z uciążliwymi bólami migrenowymi i przewlekłym zmęczeniem organizmu. Swoje uspokajające działanie zawdzięcza zawartościom olejków eterycznych, bogatych między innymi w cytral, kwas rozmarynowy i kariofilen. Napar z tej rośliny wykazuje też korzystne działanie przy zaburzeniach trawienia. Polecana jest osobom z zespołem jelita drażliwego. Skutecznie łagodzi uczucie niestrawności, pobudza narządy produkcji żółci, rozluźnia mięśnie gładkie w jelitach, zmniejsza gazy i przynosi ukojenie przy zatruciach pokarmowych. Dodatkowo usprawnia pamięć i koncentrację oraz wpływa pozytywnie przy zaburzeniach rytmu serca i układu krwionośnego. Napar będzie pomocny przy bólach menstruacyjnych. Melisę można stosować również zewnętrznie. Dzięki swoim antybakteryjnym i przeciwzapalnym właściwościom dobrze sprawdzi się przy okładach na urazy, otarcia, opryszczki oraz ukoi ból po ukąszeniach i użądleniach niektórych owadów np. komarów, pszczół. Znajdzie ona również zastosowanie w kuchni. Dzięki swojemu orzeźwiającemu aromatowi dodaje się ją do różnych lemoniad lub owocowych sorbetów. Wzbogaca ona też smak sałatek, twarogów czy też farszy. Melisę mogą pić kobiety w ciąży, gdyż jej przedawkowanie jest bardzo trudne, a łagodzi ona mdłości. Nie należy jej za to łączyć z lekami uspokajającymi wydawanymi na receptę oraz lekami na bazie innych ziół. Melisę mogą pić bezpiecznie dzieci.
• kraj pochodzenia: Polska
Cena za 1 kg
178 zł
Składniki
liść melisy 100%
Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1-1,5 łyżeczki suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 90-95°C (czyli ok. 2 minuty po zagotowaniu). Parzymy ok. 5-10 minut, w zależności jak mocny napar preferujemy, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!
Kompozycja ziołowa z melisą, jabłkiem, koprem i rumiankiem
Nasza strona używa plików Cookies w celu m.in. zapewnienia prawidłowego działania sklepu, prowadzenia statystyk, dostosowania strony do preferencji użytkownika oraz dbałości o jego doświadczenia. Możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików Cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce prywatności