Wzmocnij swój organizm z rumiankiem, jednym z najbardziej aromatycznych darów natury.
• opakowanie zawiera 100% suszone kwiaty rumianku
Ilość suszu
1-1,5 łyżeczki / 200 ml
Temperatura wody
90-95°C
Czas parzenia
5-10 min
Pora dnia
dzień i noc
Dlaczego warto sięgnąć po Rumianek?
Rumianek to jedna z najpopularniejszych i najczęściej stosowanych roślin leczniczych. Dzięki swoim leczniczym właściwościom od lat stosuje się go do zwalczania różnych dolegliwości. Rumianek jako jedna z niewielu roślin jest bogaty w antyalergiczne chamazuleny i alfa-bisabolole. W jego składzie można też znaleźć flawonoidy, witaminę C i minerały. Taki napar poprawia pracę układu immunologicznego oraz jest stosowany przy problemach żołądkowych i jelitowych. Działa on rozkurczająco na mięśnie gładkie i przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka, zapobiega nadkwaśności oraz poprawia przepływ żółci, czyli ogólnie reguluje pracę jelit. Dzięki przyspieszaniu trawienia stosowany jest w leczeniu zaburzeń przemiany materii. Ponadto rumianek działa przeciwzapalne i przeciwbakteryjnie, dlatego zalecany jest przy leczeniu kataru oraz zatok. Dodatkowo działa on uspokajająco, skutecznie łagodzi stres, pomaga w odprężeniu i relaksie, a także ułatwia zasypianie. Warto wiedzieć, że rumianek wspomaga organizm nie tylko od wewnątrz, ale również od zewnątrz. Dzięki działaniom antyseptycznym przyspiesza gojenie ran oraz pomaga przy stanach zapalnych skóry, błon śluzowych, oparzeniach i alergiach skórnych, co sprawia, że świetnie nada się do robienia domowych okładów. Suszony rumianek działa przeciwbólowo i uspokajająco, łagodzi skurcze jelit czy kolki i oczyszcza organizm. Może on być stosowany przez dorosłych jak i przez dzieci. Dobrze sprawdzi się też do inhalacji.
• kraj pochodzenia: Egipt
Cena za 1 kg
296,66 zł
Składniki
rumianek 100%
Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1-1,5 łyżeczki suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 90-95°C (czyli ok. 2 minuty po zagotowaniu). Parzymy ok. 5-10 minut, w zależności jak mocny napar preferujemy, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!
Kompozycja ziołowa z melisą, jabłkiem, koprem i rumiankiem
Nasza strona używa plików Cookies w celu m.in. zapewnienia prawidłowego działania sklepu, prowadzenia statystyk, dostosowania strony do preferencji użytkownika oraz dbałości o jego doświadczenia. Możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików Cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce prywatności