Napijmy się zielonej herbaty. Tylko jakiej…?

Eliksir długowieczności, spalacz tłuszczu, alternatywny pobudzacz… Określeń jest wiele, tak jak i odmian zielonej herbaty. Od delikatnej Gen Mai Cha po mocno cierpkiego Gunpowdera, czy „trawiastą” w smaku Matchę. Wybór jest, ale jakiego dokonać?

Zielona herbata to górne listki krzewu Camellia sinensis, które nie są poddawane procesom fermentacji tak jak inne rodzaje herbat. Stąd też takie bogactwo dobroczynnych właściwości jakimi cieszy się ten napój. Jego kolebką są Chiny i to właśnie stamtąd pochodzi najwięcej gatunków zielonej herbaty. Szeroki wybór ma do zaproponowania również Japonia i Korea. Zobaczmy który rodzaj dla kogo będzie odpowiedni.

Zestaw dla początkujących

Dla niewprawionych kubków smakowych zielona herbata może okazać się zbyt intensywna w swojej cierpkości, trawiastości czy goryczy. Wielu z nas ma takie wspomnienia z pierwszym łykiem klasycznej zielonej herbaty bez aromatów, dodatków i cukru. Jednak jeśli w tamtym momencie poczęstowano by nas delikatniejszą odmianą i co najważniejsze – odpowiednio zaparzoną, to te odczucia byłyby zgoła inne. Jaką zatem wybrać, by czerpać nie tylko korzyści zdrowotne, ale również rozkoszować się łagodnym smakiem?

Sencha – najpopularniejsza, klasyczna zielona herbata. Jej długie sprasowane liście stanowią bazę do wielu kompozycji.

Gen Mai Cha – zielona herbata z dodatkiem prażonego ryżu. Często podawana do sushi.

China Green Yunnan – drobne liście suszu z tak zwanymi srebrnymi „tipsami”.

Long Zhu Jasmin – herbata w formie drobnych kulek, ręcznie zwijanych o delikatnym, kojącym aromacie jaśminu.

Japan Sencha Kagoshima – suszone tylko najwyższe listki krzewu wraz z pączkami. Charakteryzuje się kwiatowym aromatem i słodkawym smakiem.

Zestaw dla fanów intensywniejszych smaków i aromatów

Doświadczeni konsumenci zielonej herbaty doszukujący się przeróżnych aromatów uwalnianych podczas parzenia i preferujący bogatsze smaki mają również niezwykle szeroki wachlarz możliwości.

China Gunpowder Super – bardzo wydajna i wysokiej jakości herbata, którą można zalewać kilka razy, ma charakterystyczny, gorzkawy smak.

Matcha – sproszkowana zielona herbata o nieco „trawiastym” i cierpkim smaku z wyczuwalną nutą słodyczy.

Sencha Japan Style – jej smak jest lekko gorzkawy, ale subtelny, dominują w niej za to ziołowe nuty.

Japan Tamaryokucha – w naparze wyczuwalna jest słodycz i nieco dymny aromat.
Herbata Abelo to Sencha wzbogacona jaśminem, który nadaje jej wspaniale kwiatowy aromat i smak. Idealną opcją dla każdego – czy początkującego pijcy zielonej herbaty, czy też otwartego na ciekawe połączenia smaków i aromatów – są kompozycje aromatyzowane z dodatkami kwiatów i owoców. Sprawdzają się na ciepło jak i na zimno w wersji Ice Tea.

• Na bazie herbaty Sencha – Pavo, Lamao, Gruo, Lacerto, Abelo, Sigelo, Papago, Etna.

• Na bazie herbaty Gunpowder Super – Lupo, Leono.

• Na bazie herbaty Gunpowder – Rano, Aglo.

• Na bazie herbaty Yunnan – Simio.

Przygoda z zieloną herbatą jest pełna różnorodności. Pozwala na odkrywanie nowych smaków i aromatów przy każdej kolejnej filiżance. Do tego trzeba również dodać walory zdrowotne jakie ze sobą niesie jej picie. Nic tylko zacząć próbować, poznawać i czerpać to co najlepsze!

Data publikacji:

16.07.2021