11 - KYOTO - herbata czarna - 50g
Wysyłka w 24h
Darmowa dostawa od 49 zł
Co wyróżnia herbatę Kyoto?
Kioto było kiedyś najważniejszym miejscem w Japonii – stolicą kraju, siedzibą cesarza i kolebką japońskiej kultury. W drugiej połowie XVI wieku cesarz Hideyoshi postanowił zrealizować marzenie o Jurakudai – Pałacu Zgromadzonych Przyjemności. Znajdowały się tam między innymi pachnące ogrody wiśniowe i piękne pawilony picia herbaty. Do pałacu można się przenieść nawet dzisiaj – dzięki herbacie czarnej z dodatkami Kyoto.
Ciężki, intensywny smak herbaty został tutaj wzbogacony wiśniami skąpanymi w słodkawo-cierpkim rumie. Ta niezwykła kompozycja smaków pozwoli przenieść się choć na moment do pałacu japońskiego cesarza. Liście czarnej herbaty po zalaniu pięknie się rozwiną, a aromat owoców pobudzi zmysły. Połączenie lekko kwaśnej wiśni, charakterystycznego posmaku rumu oraz esencjonalnej, wietnamskiej herbaty – tworzy niecodzienną mieszankę, która zdobędzie serca i podniebienia jej koneserów. Po kilku minutach parzenia uzyskamy napar o głębokim, pięknym kolorze i zachwycającym smaku z wyczuwalną, rumową nutą.
Herbata Kyoto to najlepszy dowód na to, że alkohol z Karaibów można połączyć nie tylko w tradycyjnych kompozycjach drinków. Równie dobraną parę stanowi z kawą oraz herbatą. Herbata czarna z dodatkami Kyoto, dzięki dodatkowi rumu, pozwala rozgrzać się w chłodniejsze dni, a jednocześnie dodaje wyjątkowych właściwości smakowych. Picie jej w okresie jesienno-zimowym jest też wskazane ze względu na wysoką zawartość witaminy C, którą odnajdziemy w kandyzowanych owocach wiśni. Kyoto sprawdzi się też idealnie w upalne dni. Jako napój schłodzony kostkami lodu i podawany w przezroczystym naczyniu – orzeźwi organizm i zachwyci intensywnym, rubinowym kolorem.
• kraj pochodzenia: Wietnam
Cena za 1 kg
178,00 zł
Składniki
herbata czarna OP, wiśnia kandyzowana (wiśnia drylowana, syrop glukozowo-fruktozowy, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja konserwująca (sorbinian potasu), aromat, barwnik E124), aromat
Wartość odżywcza w 100 g
wartość energetyczna 217,0 kJ / 51,0 kcal, tłuszcz 0,0 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g), węglowodany 12,0 g (w tym cukry 9,6 g), błonnik 0,0 g, białko 0,0 g, sól 0,02 g, sód 0,0 g
Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 95°C (zaraz po zagotowaniu). Parzymy ok. 3 minuty, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!