3 - SIENA - herbata czarna - 0,5kg
Wysyłka w 24h
Darmowa dostawa od 49 zł
Puszka GRATIS od 89 zł
Co wyróżnia herbatę Siena?
Siena to jedno z najpiękniejszych miejsc Toskanii. Wokół Piazza del Campo stoją cicho średniowieczne kamienice, które strzegą tajemnic miasta. Na rynku, wręcz odwrotnie - gwarne uliczki, głośne przydrożne knajpki, lodziarnie, uśmiech i powszechna radość.
Herbata czarna z dodatkami Siena jest trochę jak samo miasto – nieoczywista. Trawa cytrynowa, jabłko, owoc i kwiat pomarańczy, truskawka czy hibiskus przenoszą smakiem do wakacyjnego, beztroskiego klimatu. Owocowy, rześki aromat – z dobrze wyważoną słodkością i kwaskowatym posmakiem – to jedna z części tej kompozycji. Podstawę i bazę stanowi jednak niezwykła herbata czarna Yunnan. Jej smak jest bardzo pełny – cierpki, intensywny, wręcz surowy. Jak smakuje to połączenie? Tak jak Siena – radośnie, ale równocześnie tajemniczo i intrygująco.
Bogactwo składników to także bogactwo właściwości. Trawa cytrynowa zawarta w herbacie czarnej z dodatkami Siena działa relaksująco, poprawia koncentrację, ogranicza pocenie i przyśpiesza przemianę materii. Wyciąg z hibiskusa ma lekkie działanie moczopędne, zapobiega zastojom wody w organizmie i sprzyja oczyszczeniu organizmu. Roślina ma ogromną zawartość witaminy C i z tego powodu jest świetnym, naturalnym lekiem na przeziębienie lub grypę i idealnie wzmacnia odporność. Pomaga zmniejszyć gorączkę i złagodzić kaszel, działa również przeciwszkorbutowo.
Jak pisał „herbaciany mędrzec” Lu Yu, „jakość herbaty to decyzja, którą podejmują usta”. W przypadku herbaty czarnej z dodatkami Siena, masz pewność, że jest to najlepsza z możliwych decyzji.
• kraj pochodzenia: Chiny
Cena za 1 kg
139,80 zł
Składniki
herbata czarna Yunnan, trawa cytrynowa, jabłko suszone, pomarańcza suszona, truskawka liofilizowana, hibiskus, kwiat pomarańczy, aromaty
Wartość odżywcza w 100 g
wartość energetyczna 342,0 kJ / 81,0 kcal, tłuszcz 0,0 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g), węglowodany 17,00 g (w tym cukry 12,00 g), błonnik 3,3 g, białko 1,0 g, sól 0,0 g
Zalecany sposób parzenia
Wsypujemy 1 łyżeczkę suszu do filtra bądź zaparzacza i zalewamy ok. 200 ml wody o temperaturze 95°C (zaraz po zagotowaniu). Parzymy ok. 3 minuty, najlepiej pod przykryciem. Następnie oddzielamy susz od naparu. Tak przygotowujemy jedną filiżankę bądź niewielki kubek. Jeśli chcesz przygotować więcej naparu, użyj proporcjonalnie więcej suszu i wody. Smacznego!