Zrób swoje Chanoyu. Tradycyjna czarka Matchawan sprawi, że picie Twojej matchy będzie istną ceremonią.
• ceramiczna, szkliwiona czarka matchawan w kolorze brązowym do przygotowywania i picia herbaty matcha
Ilość proszku
1 łyżeczka / 100 ml
Temperatura wody
80°C
Czas mieszania
do 30 sekund
Pora dnia
dzień
Do czego służy Matchawan?
Matchawan to tradycyjna czarka używana podczas japońskiej ceremonii herbacianej Chanoyu, podczas której spożywa się herbatę matcha. Jest to najwygodniejsze naczynie do picia tego rodzaju herbaty. Szerokie dno i pionowe ścianki czarki pozwalają szybko i wygodnie ubić matchę. Nasza czarka pochodzi z Japonii i jest wykonana ze szkliwionej ceramiki w kolorze brązowym.
• wysokość: 7,5 cm
• średnica: 10,5 cm
Co to jest matcha?
Niezwykła, sproszkowana herbata otrzymywana w procesie mielenia liści zielonej herbaty z pierwszych wiosennych zbiorów. Bogata w składniki odżywcze (aminokwasy, antyoksydanty, witaminy, minerały, błonnik). Jedna filiżanka naparu równa się dziesięciu filiżankom naparu z Senchy. Uspokaja, zmniejsza stres i niepokój. Picie Matchy działa relaksująco, pobudza umysł i ciało do aktywności. Krzewy herbaty przeznaczonej na Matchę poddawane są specjalnej procedurze opracowanej w epoce Azuchi-Momoyama. Na dwa tygodnie przed zbiorami krzewy ocieniane są matami, przez co spowolniony zostaje ich wzrost. Liście nabierają koloru bladej zieleni i wytwarzają aminokwasy, dzięki czemu herbata jest słodsza i bardziej aromatyczna. Matcha używana jest w ceremonii picia herbaty cha-no-yu (dosł. "gorąca woda na herbatę"). Stosowana jest także w kulinariach jako dodatek do ciast, babeczek, deserów opartych na jogurtach i świeżych owocach. Japońska Matcha marki Tea Time produkowana jest w całości z Tencha, czyli wyłącznie z części miękkiej blaszki liścia, bez nerwów głównych i bocznych. Tencha jest mielona tradycyjnie na kamiennych płytach z granitu, które pozwalają zamienić liście w proszek, którego pojedyncze drobinki maja średnicę paru mikronów. By utrzymać wysoki poziom jakości, hermetycznie zapakowana Matcha jest transportowana do Europy wyłącznie drogą lotniczą, unikając dużych zmian temperatury podczas transportu.
Zalecany sposób parzenia
Do tradycyjnej japońskiej metody przygotowywania herbaty matcha potrzebne są: czarka "matchawan", bambusowa trzepaczka "chasen" oraz bambusowa łyżeczka "chashaku". Wsyp dwie bambusowe lub jedną zwykłą łyżeczkę matchy (1,5g) do czarki, następnie zalej 100 ml gorącej wody (80 °C) i intensywnie mieszaj chasenem. Wykonuj ruchy przypominające literę M aż do powstania zielonej, gęstej piany. Zajmuje to niecałe 30 sekund. Następnie możesz dolać więcej wody w zależności od tego, jak mocną chcesz mieć swoją matchę.
Zamiast wody do matchy możesz dodać też sok lub mleko.
Nasza strona używa plików Cookies w celu m.in. zapewnienia prawidłowego działania sklepu, prowadzenia statystyk, dostosowania strony do preferencji użytkownika oraz dbałości o jego doświadczenia. Możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików Cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce prywatności