Matcha to nic innego jak sproszkowana japońska zielona herbata. Pomimo tego, że znana jest od tysiącleci, to dopiero w ostatnim czasie zyskała na olbrzymiej popularności. Na czym polega fenomen tego zielonego proszku? Osoby, które miały okazję skosztować matcha green tea jednogłośnie twierdzą, że zachwyca nie tylko walorami smakowymi, ale również korzyściami - dla zdrowia i urody. Dlaczego warto pić herbatę matcha? Właściwości nie pozostawiają żadnych wątpliwości. Kluczem do sukcesu jest jednak zapoznanie się ze wskazówkami jak parzyć herbata matcha. Nic dziwnego, że rytuał, który niegdyś praktykowany był wyłącznie przez japońskich mnichów, dziś cieszy się tak dużym zainteresowaniem.
Matcha – co to?
Jak już wspominaliśmy, matcha herbata to rodzaj zielonej herbaty, który z wyglądu do złudzenia przypomina… puder. Jak to możliwe? W tym przypadku odpowiedź może być tylko jedna. Matcha powstaje bowiem dzięki zmieleniu liści herbaty chińskiej Camellia sinensi odmiany Tencha. Swoje dobroczynne właściwości zawdzięcza przede wszystkim unikatowemu procesowi produkcji, którego nie sposób jest podrobić. Produkcja matchy pozbawiona jest jakichkolwiek konserwantów czy sztucznych barwników. Sproszkowane dary matki natury - to właśnie te słowa najlepiej określają ten drogocenny napój nieprzypadkowo określany jako “eliksir nieśmiertelności”. Krzewy około 3 tygodnie przed zbiorami chronione są przed promieniami słonecznymi. Dzięki temu możliwe jest wytwarzanie znacznie większej ilości antyoksydantów i składników odżywczych. Z kolei obłędnie zielony kolor jest wynikiem zatrzymania procesu utleniania przez obróbkę pary wodnej. Czym więc różni się zielona herbata matcha od klasycznej zielonej herbaty? Przyjęło się, że herbata matcha zawiera o nawet ponad 100 razy więcej antyoksydantów. Ponadto jest też znacznie mocniejsza. Na tle innych herbat dostępnych na rynku wyróżnia się nie tylko niepowtarzalnym zielonym kolorem, ale również wspaniałym smakiem i niewiarygodnym aromatem.
Herbata matcha – właściwości są imponujące
To doskonały moment, aby dowiedzieć się nieco więcej o działaniu herbaty matcha. Właściwości poparte badaniami naukowymi dowodzą, że:
● matcha zawiera olbrzymią ilość antyoksydantów, które są niezastąpione w usuwaniu wolnych rodników, a także zapobiegają starzeniu się organizmu.
● matcha green tea ze względu na zawartość kofeiny może okazać się doskonałym zamiennikiem kawy (1 gram matchy zawiera aż 35 mg kofeiny).
● substancje zwarte w matchy chronią przed cukrzycą i mają bardzo pozytywny wpływ na gospodarkę hormonalną.
● herbata matcha – właściwości antybakteryjne pomagają w walce ze stanami zapalnymi jamy ustnej.
● matcha herbata przyspiesza przemianę materii o około 30-40%. Jest więc sprzymierzeńcem osób dbających o sylwetkę lub tych, którzy chcą zgubić zbędne kilogramy.
● dzięki temu, że działa przeciwwirusowo, wspiera układ odpornościowy i przyspiesza odpowiedź układu immunologicznego.
● sproszkowana zielona herbata matcha ma bardzo pozytywny wpływ na układ krążenia, np. zwalcza nadciśnienie czy zapobiega miażdżycy.
● zawiera L-teaniną, witaminy A, B2, C, D, E i K, a także potas, proteiny, wapń, chlorofil i żelazo, chroniąc tym samym przed wolnymi rodniami.
Matcha latte to nic innego jak herbata matcha z dodatkiem mleka. Musisz tego spróbować!
Jak parzyć herbatę matcha? Garść cennych wskazówek
Nie sposób nie wspomnieć jednak o tym, że aby móc w pełni cieszyć się z wszystkich wyżej wymienionych właściwości, konieczne jest poznanie tajników jak parzyć herbatę matcha. Już na początku warto zaznaczyć, że do przygotowania tej sproszkowanej zielonej herbaty może wymagać zestawu do herbaty matcha, na który składa się: Matchawan, czyli ceramiczna miseczka, Chasen bambusowa miotełka, podstawka pod Chasen a także Chashaku, czyli bambusowa łyżeczka. Nie oznacza to jednak, że bez zestawu do herbaty matcha nie będziemy mogli cieszyć się smakiem tego wyjątkowego napoju.
Na początek z powodzeniem można wykorzystać głęboki kubek oraz spieniacz do mleka. Najwyższa pora dowiedzieć się jak parzyć herbatę matcha. To prostsze niż mogłoby się wydawać:
1. Wsyp dwie bambusowe lub jedną zwykłą łyżeczkę matchy (1,5g) do czarki.
2. zalej 100 ml gorącej wody (80 °C) i intensywnie mieszaj chasenem.
3. mieszaj aż do powstania zielonej i gęstej piany.
Matcha latte – na czym polega jej fenomen?
Matcha latte to jeden z tych egzotycznie brzmiących napojów, o których w ostatnim czasie zrobiło się naprawdę głośno. To nic innego, jak zielona herbata matcha połączona z mlekiem (np. roślinne, krowie, sojowe). Obok tego smaku nie sposób jest przejść obojętnie. Co więcej, wykonanie matcha latte jest banalnie proste!
Wystarczy, że 1 łyżeczkę matchy zalejesz 50 ml wody w temperaturze około 70-80 stopni Celsjusza. W tym przypadku doskonale sprawdzi się zarówno tradycyjny chasen, jak i spieniacz do mleka. Dodaj słodzidło np. syrop z agawy, erytrytol i ponownie wymieszaj. Mleko delikatnie podgrzej, a następnie spień. Mleczną pianę połącz z przygotowaną matchą. I tym sposobem pyszna i aromatyczna matcha latte jest gotowa. Smacznego!
Dlaczego warto pić herbatę matcha? Właściwości jednoznacznie pokazują, że jest to antidotum na wszelkie dolegliwości i choroby. Ten zielony proszek posiada ponadto szerokie zastosowanie, za które wdzięczne będzie nie tylko zdrowie i samopoczucie, ale również uroda.