Zastanawiasz się nad wyborem najlepszej herbaty dla siebie? Chcesz, aby w pełni odpowiadała Ci nie tylko smakiem, ale również aromatem? Na sklepowych półkach znaleźć można odmiany pochodzące z nawet najbardziej odległych zakątków świata. O czerwonej herbacie zrobiło się głośno już jakiś czas temu. Wszystko za sprawą cudownych właściwości odchudzających, które docenione zostały nawet przez osoby, które dotychczas nie były nadmiernymi miłośnikami herbacianych naparów. Jednak gubienie nadprogramowych kilogramów to tylko jedna z wielu zalet, jakie niesie ze sobą picie napojów z liści herbaty. Warto dowiedzieć się również, jak parzyć czerwoną herbatę, aby wydobyć z liści wszystko to, co najcenniejsze.
Kilka słów o czerwonej herbacie
Dlaczego warto pić czerwoną herbatę? Właściwości odchudzające i wspierające codzienne dbanie o formę szerzej opisaliśmy w naszym poprzednim artykule zatytułowanym: “Dowiedz się jak dbać o formę z herbatą”. Napar znany już od 1700 roku przed naszą erą ma znacznie więcej prozdrowotnych aspektów. Na początku warto byłoby opowiedzieć sobie jednak nieco więcej na temat pochodzenia czy pozyskiwania liści czerwonej herbaty. Ten rodzaj herbaty pochodzi z południowych Chin, a dokładniej chodzi o region Pu’er. Nie bez przyczyny inna nazwa czerwonej herbaty to po prostu pu-erh. Na tym jednak nie koniec ciekawostek. Zarówno liście czerwonej, jak i np. czarnej herbaty pozyskiwane są dokładnie z tej samej rośliny o nazwie Camellia sinesis. Różnorodne walory smakowe są oczywiście wynikiem fermentacji. Warto wspomnieć jednocześnie, że czerwona herbata występuje w dwóch rodzajach:
● herbata Pu Erh sheng to herbata poddawana naturalnemu procesowi starzenia. Oznacza to, że liście mogą być pozostawione nawet przez kilkadziesiąt lat. Co więcej, występują dwie odmiany herbaty sheng: zielona oraz wiekowa.
● herbata Pu Erh shu, czyli odmiana, w której liście mają styczność z parą wodną i podwyższoną temperaturą. Tym sposobem napar zyskuje niepowtarzalny smak i charakter.
Herbata czerwona Pu Erh kojarzona jest przede wszystkim z odchudzaniem. A czy znasz pozostałe właściwości tego napoju?
Czerwona herbata - właściwości
Najwyższa pora przyjrzeć się dodatkowym zaletom, płynącym z picia czerwonej herbaty. Właściwości prozdrowotne, a co za tym idzie wpływ na nasze zdrowie, w tym przypadku również jest naprawdę imponujący:
● działanie pobudzające,
● zwiększona koncentracja,
● wspieranie pracy wątroby,
● zmniejszenie ilości tzw. złego cholesterolu,
● polifenole wykazują działanie przeciwutleniające,
● znaczna poprawa trawienia,
● dzięki fluorowi chroni zęby przed próchnicą,
● działanie odkażające i antybakteryjne,
● łagodzi skutki spożywania alkoholu.
Na szczególną uwagę zasługuje również fakt, że czerwona herbata wykazuje właściwości ochronne przed nowotworami. Jest to możliwe dzięki obecności wspomnianych już wyżej polifenoli. Dzięki temu czerwona herbata zwalcza wolne rodniki, zapobiega nagłemu rozwojowi komórek oraz niszczy komórki nowotworowe. Dlaczego jeszcze warto przemyśleć regularne parzenie czerwonej herbaty? Właściwości odmładzające i pielęgnujące z pewnością docenią osoby bez względu na płeć czy wiek. Oczyszczanie organizmu z toksyn ma zbawienny wpływ nie tylko na promienny wygląd cery, ale również mocne i lśniące włosy oraz paznokcie. Jest to również niewątpliwie zasługa obecnego w składzie cynku.
Czerwona herbata w ciąży jest dozwolona?
Picie czerwonej herbaty pomimo wszystkich wymienionych wyżej właściwości prozdrowotnych powinny ograniczyć kobiety w ciąży lub matki karmiące. Powodem jest oczywiście działanie pobudzające, wynikające z obecności kofeiny. Dodatkowo polifenole mogą w znaczącym stopniu utrudniać wchłanianie kwasu foliowego, który w okresie ciąży jest niezwykle potrzebny. Nadmiar czerwonej herbaty, podobnie jak np. zielonej, może przyczynić się do nadmiernego pobudzenia czy nerwowości. Dlatego też miłośniczki czerwonego naparu, oczekujące na przyjęcie potomstwa na świat, powinny przed spożyciem skonsultować się z ginekologiem lub lekarzem prowadzącym.
Jak parzyć czerwoną herbatę?
Odpowiedź na pytanie, jak parzyć czerwoną herbatę, poszukuje mnóstwo osób. Wbrew pozorom nie chodzi tu tylko o herbacianych freaków. Najważniejsze, aby pamiętać o tym, że temperatura wody powinna wynosić około 90-95 stopni Celsjusza. Z kolei czas parzenia to
około 1-3 minut.
Zachęcamy również do tego, aby wybierać herbaty liściaste zamiast tych w torebkach czy ekspresowych. Liście można z powodzeniem zalewać nawet do trzech razy. Ponadto za każdym razem zapach i smak będzie znacznie intensywniejszy.
Jak widać, czerwona herbata posiada szereg drogocennych dla zdrowia właściwości. Wbrew pozorom pomaga utrzymać organizm w doskonałej formie nie tylko z zewnątrz, ale również od środka. Pozwala zachować dodatkowo świetny i promienny wygląd, a także doskonałe
samopoczucie. Czy można chcieć czegoś więcej? Też tak uważamy.