Herbata biała

Aksamitna biała herbata otrzymywana jest z najdelikatniejszych, nierozwiniętych jeszcze pączków krzewu herbacianego, kiedy to listki pokryte są wciąż meszkiem. Do zbiorów wybiera się wyłącznie wiosenne, słoneczne i bezdeszczowe poranki, aby pączki nie były mokre. Jest najmniej przetworzoną ze wszystkich herbat – przechodzi jedynie proces więdnięcia i suszenia. To sprawia, że wartościowe substancje zostają zachowane w wysoce skoncentrowanej formie. Biała herbata liściasta potocznie zwana jest eliksirem młodości, bo zawiera najwięcej polifenoli, które opóźniają proces starzenia się komórek.

Polecamy również

Tea Time - Matcha - 30 g

Japońska sproszkowana zielona herbata

38 - JAPAN SENCHA FUKUJYU - herbata zielona - 50g

Klasyczna japońska zielona herbata o wyrazistym smaku, z nutą ostrości, morza i alg

24 - JAPAN SENCHA MIYAZAKI - herbata zielona - 50g

Klasyczna japońska zielona herbata o owocowo-kwiatowej nucie i posmaku umami

Oczyszczenie - 60 g

Kompozycja ziołowa z melisą, jabłkiem, koprem i rumiankiem

Biała herbata — właściwości

Biała herbata ma właściwości zbliżone do innych rodzajów z gatunku camellia sinensis, jednak jest najmniej przetworzona. Poddaje się je wyłącznie procesowi suszenia, a nie suszenia i fermentacji. Dzięki temu ma najdelikatniejszy smak, który jest lubiany także przez dzieci. Można pić w większych ilościach, ponieważ zawiera najmniej teiny ze wszystkich gatunków.


Herbata biała liściasta jest bogatym źródłem witaminy C, a więc zwiększa odporność i spowalnia procesy starzenia się skóry. Zmniejsza także poziom złego cholesterolu oraz przeciwdziała chorobom układu krążenia i nowotworom.


Biała herbata liściasta ma najlepsze właści, kiedy jest odpowiednio parzona. Nie jest to wcale trudne — najważniejsze, żeby nie zalewać liści wrzątkiem. Woda powinna mieć temperaturę ok. 80 stopni Celsjusza — odczekaj więc kilka minut od zagotowania. Parzenie białej herbaty powinno trwać od 2 do 5 minut. Nie polecamy wydłużać tego czasu — jeśli chcesz zwiększyć moc naparu, dodaj więcej suszu do filiżanki. Co ważne, liście można zalewać nawet trzy razy. Z każdym parzeniem napój będzie miał delikatniejszy smak i mniejszą zawartość teiny.

Biała herbata liściasta — najrzadszy gatunek herbaty

W przypadku białej herbaty cena jest wyższa niż innych gatunków. Dlaczego? Surowiec jest pozyskiwany wyłącznie wczesną wiosną — z tego powodu Chińczycy zaliczają ten napój do grona produktów sezonowych. Możesz jednak cieszyć się delikatnym smakiem białej herbaty w niskiej cenie. Sklep online Teaverso ma w ofercie nie tylko herbatę białą sypaną bez dodatków, ale także w kompozycji z owocami (takimi jak mango, jagoda inkaska czy ananas) i ziołami (bławatek, trawa cytrynowa czy płatki róży).


Nasz sklep z herbatą ma w ofercie także inne gatunki o różnorodnym działaniu. W asortymencie Teaverso znajduje się między innymi:



Zapraszamy do zakupów!