Rooibos

Rooibos to susz z czerwonokrzewu afrykańskiego porastającego zbocza gór Caderberg w RPA. Do sporządzania naparu wykorzystuje się całe gałązki z liśćmi, które przypominają sosnowe igły. Zbiera się je latem i wczesną jesienią. W pierwszym etapie suszy, a następnie tnie na małe kawałki – tak powstaje rooibos zielony. Bardziej znany rooibos, o rudobrązowym kolorze, to susz, który przeszedł dodatkowo proces oksydacji i pasteryzacji. Napar z niego ma specyficzny miodowy smak. Rooibos nie zawiera teiny, dlatego może być swobodnie pity przez dzieci, kobiety w ciąży i karmiące oraz przed snem.

Polecamy również

56 - CHINA PAI MU TAN - herbata biała - 50g

Klasyczna biała herbata o łagodnym smaku

40 - PU ERH - herbata czerwona - 50g

Klasyczna czerwona herbata o charakterystycznym ziemistym smaku

25 - OSLO - herbata czarna - 50g

Czarna herbata Ceylon z olejkiem z bergamotki i bławatkiem

32 - YUN MING GREEN - herbata zielona - 50g

Klasyczna zielona herbata o słodko-gorzkim smaku