Czarna herbata

Aromatyczna czarna herbata jest tym, co ludzie sobie wyobrażają, mając na myśli filiżankę herbaty. Wychowaliśmy się pijąc najróżniejsze jej odmiany. Herbata czarna przechodzi przez wszystkie procesy produkcji herbaty: więdnięcie, skręcanie, pełną oksydację i suszenie. Po całkowitym utlenieniu nabiera charakterystycznej dla swojego gatunku barwy. Znane są także herbaty nie w pełni utlenione (90-95%) t.j. Darjeeling, które mają delikatniejszy, roślinny smak i jaśniejszy kolor. W sklepie Teaverso znajdziesz jej najróżniejsze odmiany, a także wersje w ciekawych kompozycjach smakowych.

Polecamy również

Tea Time - Matcha - 30 g

Japońska sproszkowana zielona herbata

38 - JAPAN SENCHA FUKUJYU - herbata zielona - 50g

Klasyczna japońska zielona herbata o wyrazistym smaku, z nutą ostrości, morza i alg

24 - JAPAN SENCHA MIYAZAKI - herbata zielona - 50g

Klasyczna japońska zielona herbata o owocowo-kwiatowej nucie i posmaku umami

Oczyszczenie - 60 g

Kompozycja ziołowa z melisą, jabłkiem, koprem i rumiankiem

Czarna herbata — najpopularniejszy gatunek w Polsce

Chociaż krzewy z gatunku Camellia sinensis nie rosną w naszym kraju, herbata czarna liściasta to bez wątpienia najbardziej polski gatunek tego napoju. Jako dzieci piliśmy ją przy śniadaniu, zabieraliśmy do termosów na wycieczki szkolne i delektowaliśmy się nią w mroźne zimowe wieczory. Dobra czarna herbata jest ulubionym napojem wielu Polaków, a wielu osobom całkowicie zastępuje kawę. Jest ceniona ze względu na swój mocny smak i właściwości pobudzające. Sięgają po nią bardzo często osoby dbające o linię — herbata liściasta czarna bez dodatków nie ma żadnych kalorii. Zawiera za to witaminy A, C, B1, B2, K i PP oraz minerały takie jak fluor, mangan, magnez, cynk czy wapń.


Napój ten ma dużo teiny, dzięki czemu dodaje energii i wpływa na koncentrację. Niestety z tego względu mocna czarna herbata pita w ciąży nie jest najlepszym wyborem. Klientkom spodziewającym się dziecka i małym dzieciom polecamy natomiast rooibos, który zupełnie nie zawiera teiny.

Herbata czarna liściasta

Czarna herbata z naszego sklepu smakuje fantastycznie zarówno parzona samodzielnie, jak i z dodatkami. Ważne jest jednak, by odpowiednio ją przygotować (co wcale nie jest trudne). Herbata liściasta czarna — w przeciwieństwie do zielonej — powinna być zalewana wrzątkiem. Czas parzenia zależy od naszych preferencji. Jeśli chcesz, by napój Cię pobudził i dodał energii do pracy, warto parzyć go 2-3 minuty. Jeżeli natomiast wolisz herbatę uspokajającą, możesz przedłużyć ten czas do 5 minut, jednak pamiętaj, że nabierze bardziej goryczkowatego smaku (który również ma swoich amatorów, ale nie każdemu odpowiada).


Nasz sklep z herbatą ma w ofercie czarną herbatę liściastą bez dodatków, a także w kompozycji z owocami (pomarańczą, maliną czy brzoskwinią) i ziołami (bławatkiem, płatkami róży czy anyżem). W asortymencie Teaverso znajdują się także inne mieszanki o różnym działaniu, między innymi:



Nasze herbaty są zapakowane w estetyczne opakowania, więc doskonale nadają się na prezent. Zapraszamy do zakupów!